Πιστοποίηση Eco driving Drivers για επαγγελματίες οδηγούς στα Χανιά

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΟΔΗΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποίησης στην οικολογική οδήγηση (eco- driving) για επαγγελματίες οδηγούς οχημάτων λεωφορείων-φορτηγών με την βιωματική εκπαίδευση των υπό πιστοποίηση οδηγών.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτέλεσε μέρος των δράσεων του Δήμου Χανίων για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 σε συνεργασία με τις Πρότυπες Σχολές Ζωγράφος, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής και τελούσε υπό την αιγίδα της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ.

Eco Χανιά

Το πρόγραμμα περιλάμβανε διαδικτυακά μαθήματα, όπου αναλύθηκαν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Το σημερινό διακύβευμα για τον πλανήτη, εικόνες από το μέλλον, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αντίστροφη μέτρηση, η συμμετοχή των μεταφορών στην κλιματική αλλαγή, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, η ανάγκη για την εκπαίδευση στην ασφαλή και οικολογική οδήγηση, οι επαγγελματίες οδηγοί δίνουν τον βηματισμό τους στην σύγχρονη κινητικότητα, eco driving Drivers / οι ανάγκες του προτύπου, το CO2 ως παγκόσμιος ρυπαντής / πόσο διοξείδιο παράγουμε κατά την μετακίνησή μας, το οικολογικό μας αποτύπωμα, αυτοκινητοβιομηχανίες, η κατασκευή των οχημάτων / οι προδιαγραφές που ορίζει η ΕΕ και το πρωτόκολλο του Κιότο, βασικές οντότητες της κινηματικής των οχημάτων και σύγχρονα προγράμματα καταγραφής και αξιολόγησης, η συμμετοχή μας ως οδηγοί στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας /το οδηγητικό μας αποτύπωμα και το οικολογικό στοίχημα, στο σύστημα κυκλοφορίας, την διαφορά στον δρόμο την κάνει ο συνειδητοποιημένος οδηγός / βασικοί κανόνες συνύπαρξης στην ΚτΚ, η κινητική κατάσταση του αυτοκινήτου / κίνηση με σταθερή ταχύτητα, επιτάχυνση, επιβράδυνση, αδράνεια, κανόνες κυκλοφορίας / ωράρια οδήγησης – εργασίας / ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 561/2006 σε δράση / παραδείγματα και εφαρμογές, το ζητούμενο και το πρωτεύον (ασφάλεια) σε όλες τις μετακινήσεις, οδηγητικές τεχνικές και σύγχρονα οχήματα / βασικές αρχές οικολογικής -οικονομικής οδήγησης φορτηγών / ιδιαιτερότητες, αναφορές και παραδείγματα, βασικές αρχές οικολογικής -οικονομικής οδήγησης λεωφορείων.

Το τελευταίο μάθημα πραγματοποιήθηκε βιωματικά δια ζώσης με αναφορές και παραδείγματα BTW (οδήγηση στον δρόμο με πραγματικές συνθήκες δρομολογίου σε επιλεγμένη διαδρομή) BTW, επιλεγμένη διαδρομή και υποδείξεις για οδηγητικές συμπεριφορές και προτεραιότητες, key Studies από διαδρομές και μαρτυρίες, συζήτηση αποτελεσμάτων  και πρακτικών των δοκιμών και προσωπικές αναφορές και υποσχέσεις για την επόμενη μέρα.

Η ολοκλήρωση του κατέστη με τις εξετάσεις πιστοποίησης που διεξήχθησαν στις 15.3. 2022 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Χανίων.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τηρήθηκαν αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία κατά της πανδημίας Covid-19.

Eco Driving ΠΣΕΟ

Leave a Reply

Your email address will not be published.